„Domnul George Cristian Maior a deținut funcția de director al Serviciului Român de Informații în perioada octombrie 2006-ianuarie 2015. Acesta a încălcat legislația care reglementează activitatea instituției pe care a condus-o și a angajat instituția în acțiuni reprobabile, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice sau juridice. Aceste elemente se circumscriu unor acțiuni de poliție politică, menite să afecteze grav procese democratice, în beneficiul propriu și personal, pentru a obține influență politică nelegitimă, în vederea obținerii funcției de prim-ministru al României, în eventualitatea câștigarii alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta”, se arată în raportul Comisiei de control a activității SRI.
Coroborând declarațiile și probele deținute, membrii Comisiei concluzionează, „în mod cert și fără echivoc”, că George Maior a mințit, denaturând adevărul cu privire la relația instituțională și personală avută cu fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), fiind principalul vector raportat la relaționarea instituțională cu ANI, și în particular, în plan personal, formal sau informal, cu Horia Georgescu.
„Conform celor relatate în cadrul audierilor, a rezultat o serie de suspiciuni legate de faptul că fostul director al Serviciului Român de Informații se interesa de anumite dosare atât din cadrul Agenției Naționale de Integritate, cât și despre evoluția unor dosare aflate pe rol în instanță, interferând cu activitatea instituției, precum și prin influențarea unor alți factori de decizie referitoare la investigații în curs de derulare. Discuțiile private dintre George Maior și Horia Georgescu erau legate de parlamentari, miniștri, persoane cu funcții de conducere și putere de decizie în stat cu privire la sesizările înaintate de SRI, care să aibă drept consecință influențarea parcursului politic și/sau a vieții publice. O serie de întâlniri au fost prilejuite de diferite evenimente speciale în sedii ale SRI, la restaurante sau reședința privată a lui Horia Georgescu, cu ocazia Crăciunului, unde participau și persoane cu funcții politice sau din justiție”, se mai menționează în raport.
Comisia de control a activității SRI precizează că Serviciul a trimis Agenției Naționale de Integritate 71 de note de informare privind aproape 600 de persoane, majoritatea cu funcții importante în administrația centrală și locală.
„Pentru stabilirea intensității cu care s-a colaborat între Agenția Națională de Integritate și Serviciul Român de Informații, Comisia a solicitat celor două instituții o situație privind numărul total al persoanelor și numele acestora care au făcut obiectul sesizărilor transmise/primite în perioada 2006-2015. S-a stabilit astfel că în perioada menționată SRI a trimis către Agenția Națională de Integritate un număr de 71 de note de informare (note, note-sinteză și note speciale), privind aproape 600 de persoane, majoritatea cu funcții importante în administrația centrală și locală (miniștri, europarlamentari, deputați, senatori, președinți de consilii județene, secretari de stat, primari, viceprimari, secretari de consilii județene, consilieri de miniștri, directori de instituții etc)”, potrivit raportului.
Membrii Comisiei SRI susțin că Maior viza funcția de premier și i-ar fi promis lui Georgescu funcția de ministru al Justiției.
„În susținerea afirmațiilor că relația dintre cei doi era una foarte apropiată, a fost precizat faptul că, în eventualitatea în care ar fi devenit prim-ministru al României, că urmare a câștigării alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta, domnul George Maior l-ar fi numit pe domnul Horia Georgescu în funcția de ministru al Justiției, solicitându-i în acest sens un material privind viziunea acestuia asupra reorganizării sistemului judiciar. Mai mult decât atât, domnul George Maior l-a rugat pe domnul Horia Georgescu să meargă la Bruxelles, luând în considerare credibilitatea acestuia în raport cu oficialii europeni, la Comisia Europeană pentru a-și expirma solidaritatea în vederea numirii doamnei Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al DNA”, se specifică în document.
Președintele Comisiei SRI Claudiu Manda a declarat, marți, că Inspecția Judiciară a solicitat lămuriri privind colaborarea SRI-DNA în contextul în care George Maior, fost șef al Serviciului, a folosit „binomul” drept o „măciucă”.
Raportul Comisiei SRI byGandul.info on Scribd